jdonsgok : Csokold:isteni eledel vagy bns tek? |
Csokold:isteni eledel vagy bns tek?
2005.03.11. 19:00
A csokoldfogyaszts egszsgre gyakorolt hatst a legjabb irodalmi adatok tkrben.
rta: Dr. Antal Magda fosztlyvezet forvos, Fodor Jzsef Orszgos Kzegszsggyi Kzpont - Orszgos lelmezs- s Tpllkozstudomnyi Intzete
A kakabab rlemny mzzel, fszerekkel (vanlia, bors, fahj) s vzzel kszlt elegynek, a csokolditalnak fogyasztsa mintegy 3000 vre tekint vissza. A majk s az aztkok kitntetett frfi tagjai, magas rang llami hivatalnokok, kivl harcosok s papok ihattk, a nk ebbl az italbl nem rszeslhettek. A kakabab rlemnyt ppestve s kiszrtva lepny s tbla formjban a hossz utakon, hborban fogyasztottk, mint nagy energiartk lelmiszert. Eurpt az aztkok italval Corts spanyol konkvisztdor ismertette meg a 16. szzad elejn. Kezdetben itt is az arisztokratk lvezhettk a csokoldital illatt, zt, de nagyon hamar egyre szlesebb krben terjedt el fogyasztsa. Hossz idn keresztl a csokoldt nemcsak nagy lvezeti rtke miatt, de mint panacet, azaz minden bajra val orvossgot is szmon tartottk (1). Mg a XVI. - XX. szzad kztt is tbb mint szz megbetegeds gygytsra javasoltk. Elsdlegesen mint roborl szer jtt szmtsba, gy a legfbb indikcis terlet a kimerlt betegek idegrendszernek stimullsa, a lesovnyodott betegek felhzlalsa volt, de a vese s a gyomor-blrendszer funkcijnak javtsa rdekben is elszeretettel alkalmaztk (2). A csokold tpllkozslettani hatsval kapcsolatban mind a mai napig meglehetsen szlssges nzetek csapnak ssze, egyesek szerint fogyasztsa elhzshoz vezet, mg msok szerint szerepet jtszik a szv- s rrendszeri megbetegedsek megelzsben. A hitek s tvhitek eloszlatsa rdekben clszer teht ttekinteni a csokoldfogyaszts egszsgre gyakorolt hatst a legjabb irodalmi adatok tkrben. A kakababbl fermentls, szrts, prkls, rls utn keletkez kaka masszbl prselssel vlasztjk szt a kakavajat s a kakaport. Ezen sszetevk s a hozzadott ingrediensek (tej, cukor, magok, gymlcsk) arnya szabja meg a csokold jellegt. A makronutriensek vonatkozsban az tcsokold 100 g-ja 57,1 g sznhidrtot, 35,0 g zsrt s 4,5 g fehrjt tartalmaz, mg a tejcsokoldban ugyanezen sszetevkbl 52,8 g, 34,1 g, 9,3 g van (3). Megemltend mg, hogy a csokold ze, zamata a benne lv mintegy 400 aromaanyagnak ksznhet (4). Nem elhanyagolhat a kakapor s csokold svnyianyag-tartalma sem (tblzat).
A csokoldfogyaszts elhzshoz vezet?
A csokold energiartkt tlagosan 575 kcal/100 g-ra tehetjk, s ennek mintegy 54 %-a zsrbl, s 38 %-a sznhidrtbl szrmazik. gy jogosan merl fel, hogy a csokold hzlal. Az egy fre jut vi csokoldfogyaszts az USA-ban 4,6 kg, mg Hollandiban 7,7 kg. Ugyanakkor az elhzottak arnya az USA-ban 20 %-ra Hollandiban 8,4 %-ra volt tehet. Szmtsok szerint az USA-ban a csokoldbl szrmaz energia, az ssz-energiabevitel 0,7-3,4%-a (4, 5, 6). Ezek az adatok nem tmasztjk al azt a nzetet, hogy a csokoldfogyasztst az elhzs egyik oki tnyezjnek kell tekinteni. gy nyugodt lelkiismerettel ki lehet jelenteni, hogy egy kiegyenslyozott trend mellett egy szelet csokold ( 25-30 g) biztosan nem vezet elhzshoz. Ezt tmasztjk al azok a megfigyelsek is, melyek szerint nem volt klnbsg az elhzottak s a sovnyak csokold fogyasztsa kztt (7, 8).
A csokold s a szv- rrendszeri megbetegedsek
A kakavaj zsrsav-sszettele s a szrum lipidek A csokoldban lv kakavaj mintegy 35% sztearinsavat, 35% olajsavat s 25% palmitinsavat s jelents mennyisg -tokoferolt tartalmaz. Szmos vizsglat igazolja, hogy az olajsav nem befolysolja, vagy inkbb cskkenti a plazma koleszterinszintet, mg a sztearinsav semleges hats a vr koleszterinszintjre. Ez utbbit azzal magyarzzk, hogy a sztearinsav nem a lipoproteinekbe, hanem a sejtmembrnok integritst biztost foszfolipidekbe pl be. Ms vizsglatok azt igazoltk, hogy a csokoldfogyaszts nem nveli a szrum LDL-koleszterinszintet, s mi tbb, nveli a szrum HDL-koleszterintartalmt (9, 10). jabb vizsglatok azt is kimutattk, hogy a sztearinsav elnysen befolysolja a thrombogn s atherogn rizik faktorokat: jelenltben cskkent a thrombocitk tlagos trfogata, az FVII vralvadsi faktor aktivitsa, cskkent a thrombocitk aggregcija, gy a vrrg kpzds kockzata s a szrum ssz-koleszterin s LDL-koleszterin koncentrcija (11).
Polifenolok s az relmeszeseds Az rlumen beszklse s/vagy thrombotikus elzrdsa az rfalba trtn lipid lerakds, sejt proliferci s reaktv gyulladsos folyamat kvetkezmnye. A pathomechanizmusban a lipid peroxidci, a vrlemezkk kicsapdsa s kros immunfolyamatok egyarnt kimutathatak. Az artrik krosodsban kulcs szerepet jtszik a szubendotelialis trbe bekerlt LDL-koleszterin oxidatv krosodsa. In vitro s in vivo vizsglatokkal igazoltk, hogy a polifenolokban gazdag lelmiszerek (vrsbor, grntalma) jelents mrtkben gtoljk az LDL oxidcijt (12). Az utbbi vek nagy felfedezse, hogy a kaka gazdag polifenol forrs. A polifenolok antioxidns hats vegyletek (13). Tbb, mint 4000 kpviseljk kzl a csokoldban a tbb molekulbl ll igen hatkony antioxidns tulajdonsggal rendelkez procianidin van. Jellemz, hogy mg egy adag csokold tlagosan 165 mg procianidint tartalmaz, addig a vrsborban 22 mg van (14). jabb vizsglatok pedig bebizonytottk, hogy 22 g kakapor s 16 g feketecsokold egyttes fogyasztsa esetn, ami megfelelt napi 466 mg procianidin bevitelnek, egszsges felnttekben cskkent az LDL-koleszterin oxidcija, ntt a szrum ssz-antioxidns kapacitsa s HDL-koleszterin szintje (15). A srlt rendothel, a thrombocita aktivci s aggregci, az artris trombzis f meghatrozi. Humn vizsglattal igazoltk (16, 17), hogy a polifenolokban gazdag kaka gtolja a thrombocita aktivcit s megnyjtja a vralvads idejt. Egyes vizsglatok arra utalnak, hogy a kakaban lv procianidinek elsegtik az endotelium dependens relaxl faktor kpzdst, ami elengedhetetlen eleme az rfal ellazulsnak (18). A procianidinek minden valsznsggel hatssal vannak az immunfunkcikra is a citokinkpzs modulcija rvn (19).
A csokold lelmiszer, vagy drog? A csokoldban az ismertetett tpanyagokon kvl tbb farmakolgiailag aktv komponens is van (20). Ezek kzl megemltjk a biogn aminok csoportjba tartoz tiramint s feniletilamint (PEA). A PEA a hangulat szablyozsban vesz rszt, hinyban depresszis tnetek lpnek fel. A csokold 0,4-6,6 g/g PEA-t tartalmaz, s nhny szakember szerint a csokold utni svrgs, illetve annak elfogyasztsa ppen a PEA koncentrci szinten tartst szolglja a kellemes kzrzet fenntartsa rdekben. Ezt a felttelezst azonban az objektv tnyek nem tmasztjk al: 1.) a sajtok, kolbszflk is tartalmaznak PEA-t, mg sincs irnyukba ilyen fok svrgs; 2.) a PEA felezsi ideje 5-10 perc, ilyen fllet id mellett ez a mennyisg nem fejtheti ki hatst a kzponti idegrendszerre. A csokoldban ugyancsak megtallhat a metilxantinok csoportjba tartoz koffein s teobromin. Egy szelet tejcsokold ( 45 g) 10 mg koffeint s kb. 92 mg teobromint tartalmaz, ugyanakkor egy cssze kv koffeintartalma 80-100 mg krl van, mg teobromintartalma gyakorlatilag nulla. Miutn a csokold fogyasztsakor a benne lv teobromin mennyisge csupn enyhe koffein-szer hatst okoz, gy a csokold a koffeinnel egytt sem rendelkezik egy cssze kvnak megfelel lnkt hatssal. A csokold tartalmaz mg gynevezett cannabinoid-szer zsrsavakat. Ezek a zsrsavak az agy aktivlt cannabinoid receptoraihoz ktdve psychoaktv hatst fejtenek ki, s tbbek kztt eufrihoz vezetnek. A csokoldban tallhat cannabinoid-szer zsrsavak mennyisge azonban nem ri el azt a koncentrcit, hogy egy emelkedett hangulatot vltson ki. A csokold "ngygyt hatst" is lertk. Nevezetesen megfigyeltk, hogy az gynevezett premenstrulis szindrmban a nk fokozott csokold hsgrl szmoltak be. Ennek htterben a stressz induklt magnziumhinyt vlik felfedezni, amikor is n a magnzium rtse, cskken a felszvdsa. A magnziumhiny a kzponti idegrendszerben a dopaminszint cskkenshez vezet. A dopamin, mint neurotranszmitter az eufria s a j kzrzet szignljt kzvetti. A csokold ebben az esetben mint gazdag magnziumforrs a magnzium egyenslyt hvatott helyrelltani.
sszegezve jelen tudsunkat, a csokoldrl biztonsggal llthat, hogy az egszsges trendbe beiktatva mrtkletes fogyasztsa nem hordoz veszlyt. A jv kutatsai fogjk eldnteni, hogy a csokoldban lv polifenolok hozzjrulhatnak-e a szv- s rrendszeri megbetegedsek primer prevencijhoz.
|